FAIL (the browser should render some flash content, not this).



ŞENKÖYLÜLER DEFNE SABUNUNUN YAPILIŞI

Defne sabunu nasıl yapılır? İçeriğinde neler kullanılır? Defne sabunu nasıl kaynatılır? İçinde zeytinyağı bulunur mu? Nasıl kalıp haline getirilir? Nasıl Mühürlenir? Sabunun kuruma süresi ne olmalıdır? Gerçek Defne Sabunun rengi nasıldır? Ve daha onlarca soru... İşte bu sorulara cevap vermek ve defne sabunun nasıl yapıldığını kısaca sizlerle paylaşmak istedik. Şenköylüler olarak birincil amacımız bu değerli ürünü yani Şenköy Defne Sabununu, geleneksel formüllere sadık kalarak hem sunum hem de içerik olarak geliştirmektir. Gelelim sabunun yapılış süreçlerine:

Sabun Kaynatma

 

Zeytin hasadı ve defne tohumlarının toplanmasıyla başlayan süreçte, önce yağlar çıkarılır. Sabun pişireceğimiz kazanımızın hacmi 75 kg yağ alacak şekilde yapılmıştır.Yapacağımız sabunun defne oranına göre kazana yağlar aktarılır.Resimlerinde de gördüğünüz sabunların içeriğinde % 66 defne yağı,% 33 zeytin yağı mevcuttur.Yani 50 kg defne yağına 25 kg zeytin yağı denk gelmektedir.

2 kg kaya tuzu, sabunu pişim sırasında yıkamak içinde 50 lt. su kullanılır. Sabunlaşmayı sağlamak için meşe külü ve killi toprak suyuna ihtiyaç vardır. Bu işlem kostikle de yapılabilir.

Burada içeriğinde kullandığımız kül ve kil suyunun miktarlarını vermiyoruz.  Sabunun pişme süresi yaklaşık dört saattir. İşlemin başlangıcında bir miktar su kazana koyulur ve kaynatılır. Kaynayan bu suyun içine ölçekler yardımıyla kül suyu eklenir. Bunların üzerine zeytinyağının tamamı eklenir ve kaynatılır. Zeytin yağının rengi anında tatlı bir yeşil renge dönüşür, değişik zaman aralıklarıyla içine kül ve kil suyu ilave edilir. Sabunlaşmaya başlayan zeytinyağı kazanın üstüne doğru kabarmakta ve büyük kabarcıklar çıkarmaya başlamaktadır. Bu aşamada sabunlaşan yağın üzerine serpilerek su dökülür. Burada amaç kazanda ki yağın ısısını düşürmek olduğu gibi sabunu da içindeki zararlı maddelerden yıkamaktır.

Sabun Kaynatma

Sabunlaşmanın devam etmesi için ısı seviyesi belirli bir seviyede tutulmaya çalışılır. Bu amaçla kazanın altı değişik aralıklarla söndürülür. Tekrar yakılır. Katılaşmaya başlayan zeytinyağı sabunun üzerine defne yağı yavaş yavaş ilave edilir. Sabunumuzun rengi artık daha koyu bir yeşile dönüşmüştür. Bir müddet bu şekilde kaynayan sabunun üzerine kaya tuzunun tamamı eklenir. Tuzun sabuna etkisi sertleşmesini sağlamak ve kuruma sürecinde pudra şekeri gibi üzerinin tozlanmasını önlemektir. Tuz yeterinden fazla eklenirse sabun çok sert olur ve iyi köpürmez. Bu hususa dikkat etmek gerekir.

Pişme işlemi biten sabun kuruması için daha önceden hazırlanmış olan yüksekliği sabit tahta ya da demir profilden yapılmış olan teknelere (bu teknelerin içi naylonla kaplanır ki, sabuna zeminde bulunan maddeler sabunla temas etmesin) süzgeç yardımıyla alınır ve kovalara doldurulur. Süzgeçle alınmasının nedeni kazanın dibinde su birikmiştir ve kül ve kil suyu artıkları da bu suyun içindedir. Sabun yağdan imal olduğu için suyun üzerindedir. Kovalara doldurulan sabununu tamamı teknelere eşit oranda dökülür ve üzeri bir mala yardımıyla düzeltilerek teraziye alınır. Teraziye almak tartmak değildir. Sabunların yüksekliğini eşit kılmak için yapılır. Tekneye alınan sabun yaklaşık 12 saatte sertleşir ve bu aşamadan sonra sabun kesime hazır hale gelmiştir. Daha önceden sabunun ölçülerine göre hazırlanmış sabun kesme bıçağı yardımıyla enine ve boyuna eşit kalıplar halinde sabunlar kesilir ve üzerine kalıplar ters çevrilerek Şenköylüler mührü basılır. 

Sabun Kaynatma

Sabuna vurulan mühür metalden yapılabildiği gibi ağaçtan da yapılabilir. Ahşap mühür kullanılması geleneksel formalara uygun olması nedeniyle tercihimizdir. Sabunun üstü daha sert olduğu için yumuşak ve parlak olan alt kısmına mühür vurulursa mühürdeki yazılar ve logolar daha net çıkar. Mühürlenen sabun kalıpları birbirinden uzaklaştırılır ve yan çevrilerek kurutulmaya bırakılır. Kuruma işlemi oldukça meşakkatli bir işlemdir.

Haftada bir kez sabunlar ters yüz edilir ve tamamen sertleşen sabunlar artık nihai kurumaya bırakılacağı yere kuleler halinde dizilir. Net kuruma süresi 6 ay ile 8 ay arasında sürer. Bu sürenin uzaması ve kısalması sabunun hangi mevsimde pişirildiğiyle ilgilidir. 

Sabun Kaynatma

Kuruması tamamlanan sabunlar 5'li kalıplar halinde özel dikilmiş telis torbalara dekoratif sabun altlığıyla birlikte koyulur. Telis torba sabunun nefes almasını sağlar ve terleme yaptırmaz. En sonunda ağzı bağlanan keselere içeriği ve imalat bilgilerini de belirten küçük etiketleri iliştirilir. Şenköylüler Sabunu tüketilmeye hazırdır. 

Şunu önemle belirtmeliyim ki defne sabunu kesinlikle yemyeşil olmaz. Bilakis krem rengine yakın bir rengi vardır. Ağırlığı da kuruma süresine bağlı olarak değişir. Diyelim ki bir kalıp sabunumuz var ve ağırlığı 100 gr. Bu sabun kalıbını yaklaşık 1 ay gibi bir süre sonra tekrar tarttığımızda hala 100 gr. geliyorsa bu normal değildir. 1 gr bile olsa mutlaka gramajı eksilmelidir. Bu sergi kurutma yöntemiyle kurutulmamış, içinde nem tutucu kimyasalların kullanılmadığını gösteren özelliklerden yalnız bir tanesidir.

Sabun Kaynatma

Ayrıca defne sabunu çok keskin bir defne kokusu da içermez. Günümüzde sabun üreticileri; boya, aromatik madde, uçucu esan yağları kullanarak sabunun keskin defne kokmasını sağlamakta ve renginin yeşil olması için de yapımında pamuk yağı ve sentetik boyalar kullanmaktadır. Her sabun pişiriminde yaklaşık 500 kalıp sabun pişirme imkanımız vardır. Her pişirim sonunda, sabunlarımız içinden bir kalıp alınarak Antakya Ticaret Borsası Laboratuarlarına tahlil edilmek üzere gönderilir.

Geleneksel Şenköylüler Sabunları ise bu katkı maddelerinin hiçbirini barındırmaz. Geleneksel Köy Defne Sabunu olan sabunumuz güvenle kullanacağınız, itinayla ve büyük bir özveriyle hazırlanan özel sabunlardır.

NASIL SİPARİŞ VERİRİM?

Ürünlerimizden sipariş vermek için E-SATIŞ Mağazamızın Link'ine TIKLA: http://esatis.senkoyluler.com

MERAKLISI İÇİN:

Şenköylüler Tarihi Kül Suyu Defne Sabunu

Yasal Uyarı: Bu sayfada yer alan içerik ve görseller izinsiz olarak kullanılamaz.