FAIL (the browser should render some flash content, not this).



ŞENKÖY'de YETİŞEN ZEYTİN ÇEŞİTLERİ

Hatay'da artık tükenmeye başlayan zeytin türlerinden bazıları hala geleneksel zeytin tarımı ile uğraşan bir kısım çifçiler tarafından yetiştiriliyor. Hatay'ın özgün zeytin cinslerini daha verimli hale getirip yaygınlaştırmak gerekirken, Gemlik ve Mudanya tipi zeytin fidanları ile Marmara Bölgesi Zeytin türlerini Hatay'a adapte etmek bölgeye özgü bu zeytin kültürünü de tamamen yok edeceği açıktır. 

Kırma Yeşil Zeytin

NASIL SİPARİŞ VERİRİM?

Ürünlerimizden sipariş vermek için E-SATIŞ Mağazamızın Link'ine TIKLA: http://esatis.senkoyluler.com

Hatay'da hala var olan ve devam eden sofralık zeytin türlerini daha iyi değerlendirmek, başta Mustafa Kemal Üniversitesi olmak üzere, tüm zeytincilerin temel görevi olmalıdır.

Kırma Yeşil Zeytin

Halhalı, Sarıhaşebi, Haşebi, Saruani, Karamani, Topakaşı, Celep, Mahallenin Çocuğu, Memecik, Kargaburun, Kalembezi, ve şimdilerde ekimi sıkça yapılan ziraat zeytini yani, Gemlik yağlık. Bu yazımızda Şenköy'de yemeklik zeytinlerin nasıl yapıldığını tarifleriyle vermeye çalışacağız. 

Kırma Yeşil Zeytin

NASIL SİPARİŞ VERİRİM?

Ürünlerimizden sipariş vermek için E-SATIŞ Mağazamızın Link'ine TIKLA: http://esatis.senkoyluler.com

ATTÜN

Yöresi:Şenköy
Yapılışı: Tarifi Şenköy'de yaşayan Ahmet Kahraman'dan yani "Dilki Ahmet'ten alınmıştır.

Şenköy yöresinde yetişen KARAMANİ diye bir cins zeytin vardır. Attün'ün en iyisi bu zeytinden yapılır. Bir de HALHALI zeytininden yapıldığını belirtmekte yarar var. Bakalım nasılmış attün yapımı?

Karamani zeytini siyahlaşıp yağlanınca dalından tek tek elle sağılır. Yıkamadan zeytin tanelerinin üzeri tek tek çatalla delinir. Sonra 10 kg zeytine, 5 kg tuz eklenerek özel çuvallara konur. Ağzı kapatılır. Çuvalın üzerine genişçe bir say taşı konur (Say: geniş, yassı ve ağır Şenköy taşı) 

Kırma Yeşil Zeytin

 

Yaklaşık bir ay bu şekilde serin bir yerde zeytinlerin olgunlaşması beklenir. Zeytinler üzeri kırış kırış ve parlak olduğu anda işlem tamamdır. Bundan sonra zeytinler bol suyla iyice yıkanır, tuzundan arındırılır. Daha sonra geniş bir kapta zeytinyağıyla iyice zeytlenir (yağlanır). Kavanozlara, katremislere konur. Eskiden sırlı carralar vardı; içi dışı sırlı olan, koyu yeşil küpler . İki ya da dört kulplu olurdu bu carralar, işte bu carralarda saklanır attün.

Ağzının tadını bilenler bu lezzetten vazgeçemez. Antakya uzun çarşıda Attün diye satılanların çoğu ise maalesef sele zeytinidir.

HALHALI ZEYTİN

Yöresi: Şenköy, Yayladağı, Samandağı
Yöremizin en gözde zeytini halhalıdır. Halhalı zeytini çok değerlidir. 2-3 kg halhalı zeytin 1 kg zeytinyağı verir. Kırma, kilye ve kül ile salamurası da yapılır.

Araplarda şöyle bir tabir vardır. "Halhali, temenü ğalü" yani, "halhalı zeytini çok değerlidir, çok pahalıdır demek. Kırma yeşil zeytinin en iyisi işte bu halhalı zeytinden yapılır. Yöremizde, kırma yeşil zeytin yapımında en yağlı zeytinler kullanırken, Ege ve Marmara gibi diğer bölgelerde zeytinyağı verimi en düşük olan zeytinlerin değerlendirilmesi amacıyla yeşil zeytin üretilmektedir.

Yıllar önce Serinyol kasabasında bir arkadaş ziyaretinde bulunmuştum. Soğuk bir kış günüydü. Elektrikler kesik olduğu için gaz lambasının loş aydınlığında oturuyordu evin yaşlıları. Sofrada gördüklerimi aynen aktarıyorum. Kocaman taslarda boğma rakı, birde halhalı köstüklü zeytin vardı bir tabakta. Eee daha ne olsun...

Kırma Yeşil Zeytin

 

KIRMA YEŞİL ZEYTİN

Yöresi: Şenköy
Yapılışı: Hasat zamanı ekim ortaları toplanan yeşil halhalı zeytinler artık yağlanmıştır ve misket büyüklüğünde ve rengi koyu yeşildir.

Kırma Yeşil Zeytin

 

Zeytinler boylarına göre ayrılır. Köy evlerinde bulunan kütük ve tokmakla tek tek çekirdeği kırılmadan ve çekirdekleri içinden çıkmayacak şekilde kırılır.

Kırma Yeşil Zeytin

Büyük genişçe bir kapta üç gün, günde iki kere suyu değiştirilir. Acısı alınan zeytinler carralara ağzı bir karış eksik kalacak şekilde doldurulur. Yani küplere. Üstü suyla doldurulur. En üstüne incir yaprağı konur. Uzun süre dayanmasını ve cıvımasını önler incir yaparığı. Tuzlu salamura suyu "yumurta ayarıyla yapılır". Bir sene birşey olmaz yeter ki ışık görmesin, güneşte kalmasın.

Kırma Yeşil Zeytin

Zeytin küpten alınır yenecek miktarda ve iyice yıkanır. Bir tabağa alınır, üzerine biraz pul biber, nar ekşisi, kuru zahter (kekik) ve zeytinyağı konur. İnsanın yedikçe yiyesi gelir. Birde taze soğan ve domatesle salatası olur ki oda başka bir tat.

Meraklısına tabi..

KİLYELİ YEŞİL ZEYTİN (Diğer adıyla Köstüklü)

Kilyeli Yeşil Zeytin tarifi Hikmet Başaran teyzeden alınmıştır. 
Yapılışı: Özenle ezilmeden toplanan zeytinler boylanır çöpleri yaprakları ayıklanır. Önce acısının alınması için 10 lt suya 100 gr sabuncu kostiği atılıp eritilir. Köstük / Kilye'li suya 8 kg yeşil zeytin atılır. 

Sabahtan akşama kadar bu suda bekletilir. Böylece acısı çıkar zeytinlerin. Bundan sonra sabah akşam iki gün tatlı suyla suyu değiştirilir. Üçüncü günü yumurta ayarlı suya atılır zeytinler dalından yeni kopmuş gibi yemyeşil halhalı artık yenmeye hazırdır. Zeytinden çok bir çerez gibidir. Ağzının tadını bilenlere nefis bir eğlencelik.

İşte bu kadar. Heydi affiyeet.

Yasal Uyarı: Bu sayfada yer alan içerik ve fotoğraflar izinsiz kullanılamaz.